neděle 17. listopadu 2013

Návštěva divadel Brněnských - Husa na provázku, divadlo U Stolu

  Se změnou plánů od zcela venkovní scény k objektu s krytým jevištěm  a klasičtějším tvarem i zázemím přišla i potřeba prozkoumat trochu více klasická divadla místo starověkých amfiteátrů. Využila jsem Brněnské vstřícnosti a strávila víkend pobíháním, přeměřováním a focením místních scén, zázemí apod..

Provázek

  Krásně ztřeštěný prostor, barevné fresky na klenutém stropě, dvůr s kartonovým Čapkem, foyer s duhovým koněm, husími hlavami, všudypřítomná přátelská atmosféra a v sále promítání Sto roků kobry. Milé přivítání v milém, prostoru. Kromě velkorysé velké scény a podzemního menšího prostoru, kde hraje převážně Divadlo U Stolu se tu dívákům nabízí i pro ČR netradiční "Alžbětinská scéna" - nekrytý dvůr s ochozy. 
   Stejně jako v jiných divadlech, jsou zde všudypřítomná piana. Toto divadlo navíc oplývá i obsáhlým archivem ukrývajícím nejen scénáře, programy a plakáty, ale i videozáznamy některých inscenací, fotky, teoretickou literaturu týkající se teatrologie a příbuzných oborů a i beletrii, pokud se vztahovala nějak k hraným inscenacím.
   Dozvídám se taky zajímavou věc o zkušebně - její délka by měla být totožná s šířkou jeviště, tak aby umožnila maximální podobnost obou prostor.
   Do divadla jsem nakoukla v rámci Noci Divadel s ostatními zájemci o prohlídku zákulisí, takže nebylo moc času ně měření a focení. Vypomohla jsem si oficiálním materiálem divadla pro hostující soubory. 



































Žádné komentáře:

Okomentovat