pondělí 18. listopadu 2013

Nástřel půdorysů bez ohledu na panely


Na základě návštěvy Brněnských divadel a také divadelní fakulty JAMU jsem udělala základní rozložení dispozice v objektu. 


Jeviště
7,2m x 10,2m
   S tím, že vpředu je nutné ho orámovat portálem, který nahoře skrývá prostor s reflektory, tahy apod., po stranách skrývá boční uličky (šířka 1,5m), ze kterých se vstupuje z boku na jeviště a kde se skrývají boční technické lávky. 
   Po zakrytí boků tak vzniká jeviště o půdorysných rozměrech 7,2m x 7,2m s tím, že hloubka jeviště se dá dle libosti zkracovat nahoře zavěšenými tahy.
   Dřevěná podlaha. Díky modifikacím (viz dále) se dá použít i jako malá zkušební scéna a zároveń jako herecká třída pro potřeby studentského divadla.
   Zamýšlené využití je spíše kukátkové divadlo, ale v případě potřeby lze hlediště vytáhnout ještě dále, pomocí praktikáblů na původním jevišti navršit elevace a změnit kukátko na arénu. Je ale nutné vyřešit improvizačně nacvícení, neb strop v tomto případě nebude nad jevištěm, ale jen nad první částí hlediště.

Skládací hlediště 
   Při otevření divadla se hlediště rozloží (jednotlivé elevace se zasouvají pod sebe) a zafixuje. V horní části, kde již nesedí diváci je místo pro technika (technický pult pro světlo a zvuk). V případě nevyužití se opět složí a tvoří zadní stěnu jeviště, které pak může sloužit místo zkušebny. Výhodou je, že jeviště má stále stejné rozměry i techniku, to usnadňuje zkoušení - nemění se prostorový dojem, což dělá problém při přenosu představení ze zkušebny na velkou scénu v klasickém divadle.

Učebna/kuchyňka
6m x 5m   
   Při rešerších v divadlech jsem zjistila, že vytvářet komfortnější společenskou místnost pro zaměstnance nemá v divadle smysl, není třeba. Reálně se upotřebí sedačka na čekání před výstupem, popelník a varná konvice se zásobou kafe. Jakýkoliv další nevyužití prostor se automaticky přerodí v divadelní sklad.  
   Inspirovala jsem se tedy v prostorách JAMU v režisérsko-dramaturgickém ateliéru a archivu Husy na provázku. Společný jmenovatel je minimální kuchyňka. Dále stůl s židlemi a prostor malé knihovny - zde je k dispozici pro celý ansámbl jak odborná literatura, tak podklady k jednotlivým kusům, ale i záznamy z odehraných inscenacím (fotky, videozáznamy, plakáty, programy), počítač, projektor.
   V podstatě se jedná o místnost, kde se pracuje na podkladech k vznikajícímu představení, jedná se hlavně o zázemí pro práci dramaturga, režiséra a místo pro návštěvy. V době mimo tuto práci je využívána celým souborem k vzájemnému setkávání. 

Režisér/pedagog
5m x 5m   
   Celá budova je koncipována podle rešerší potřeb nízkonákladového či rovnou studentského divadla. měřítkem je v podstatě herecký ročník JAMU (max 10 lidí) a jejich absolventské představení. Nebo soubor podobných rozměrů hledající prostor pro svá představení mimo mainstreamový proud klasických divadel v Praze. Budova tak funguje napůl jako divadlo, napůl jako azyl pro nerušenou tvorbu a zdokonalování se, což klasická divadla na rozdíl od školní půdy neumožňují. 
   V prvním případě je předpokládaným obyvatelem herecký soubor a jejich pedagog - režisér v jedné osobě. Osoba dramaturga či technici v divadle nepotřebují přímo bydlet, dochází na zkoušky, výuky herců se nemusí zúčastnit. Stejně tak je to u menšího souboru - režisér a herci v divadle tráví nejvíce času, produkční, dramaturg, technici, umělecký šéf divadla apod. nejsou v budově fyzicky nutní. V rámci udržení hierarchie je vhodné oddělit pokoj pro režisére/pedagoga.

WC 
2x 3m x 5m
   Dolní záchody jsou přístupné zvenčí a slouží v době představení především divákům. Jsou proto oddělená od prostorů zázemí.

Divadelní sklad
5m x 11,2 m
   Dle rešerší divadelní sklad nikdy není dost velký. Tento je o dva metry čtvereční větší než sklad v Polárce. Místní divadlo zde uskladní pouze tři špíly. Je ale fakt, že dětské divadlo je ohledně výpravy (kulisy, kostýmy) zpravidla nejnáročnější, studentská představení si mnohdy vystačí s jedním stolem a dvěma židlemi, které pak navíc používají k sezení v zákulisí divadla. Sklad v podstatě nemají. Troufám si tvrdit, že pro mnou zamýšlené cílové soubory je navržený rozměr dostačující.
   Je důležité, že je umístěn hned u jeviště a díky otvíravé stěně přes plochu jeviště spojeno rovnou s exteriérem. Manipulace s věcmi je co možná nejjednodušší. 


Šatna/místo k přespání
   2 x 3,8m x 11,2m  v šatně dám je výklenek použitelný pro uskladnění dalších kostýmu, či místo s šicím strojem, kde se budou kostýmy upravovat.
   V případě klasické divadelní šatny se jedná o dlouhou místnost s řadou líčících stolků a velký věšákem na kostýmy. Víc místa se nevyužije, v šatně se herci opravdu jen převlékají, netráví zde volný čas. Pokud je zde místo navíc, stává se opět postupně divadelním skladem, nejčastěji nepoužívaných kostýmů.
   V tomto případě jsem se rozhodla to zkombinovat s prostorem, kde mohou herci přespávat. Oddělovat to jakkoliv stavebně příčkami nemá smysl, v praxi soubory fungují dost komunitně, není zvykem mít nějaké individuální prostory. Pokud je herec v divadle, nachází se zpravidla v blízkosti jeviště, maximálně u baru ve foyer. 
   K místnostem pro herce patří i koupelny s wc a sprchou.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat