středa 27. února 2013

Pěstování

Jak na to? 

Zde je pokus o výtah z té hromady různých návodů a článků , co na netu kolují. 

 

Klíčení

Podmínky: cca 25°, vlhko, mělké mističky
Klíčení probíhá např. jako u rajčat. Do mělké nádoby s dostatkem vdy se nakladou semínka, zalijí vodou, překryjí kvůli nežádoucímu odparu a za cca 3 dny vyklíčí. Existují tzv. seedbanky obchodující s určitými odrůdami oplývajícími dopředu definovanými vlastnostmi. V případě lékařských účelů je klíčové používání přesně stanovených odrůd a jejich další vylepšování/křížení dle potřeb pacientů.

Předpěstování

Podmínky: cca 25°, vlhko 60-80% (použití zvlhčovače), menší nádoby, pěstební médium (viz. indoor), pravidelné zalévání (automatická závlaha s časovačem), světlo 18h (růstové lampy)
Naklíčená semínka se zasadí cca 2cm hluboko, zalijí a zase se čeká.. Je třeba vybudovat silnou kořenovou síť. V momentě, kdy dosáhnou rostlinky 15-20 cm, jsou připraveny na další fázi.

Pěstování "indoor"

Venku se řídí rostlina světlem, sklizeň nastává tedy zpravidla jednou za sezónu. Pod lampami se dá dosáhnout až pěti sklizní za rok. Způsoby pěstování uvnitř se dělí do třech hlavních proudů podle pěstebního média. Pěstování v substrátu (nejpodobnějšímu venkovnímu pěstování), hydroponie (živiny nejsou čerpány z hlíny ale z vodního roztoku fungujícího jako zálivka) a aeroponie (živiny dopravovány rozprašováním roztoku). Fáze trvá cca 1- 1,5 měsíce.
Podmínky: světlo, teploměr, vlhkoměr, digitální časovací hodiny, čerpadlo a rozvody zálivky pro automatické zavlažování, ventilátor pro ofuk (simulace větru),ventilátor a potrubí pro odtah horkého vzduchu a odvětrání pěstebního prostoru, 7–10 litrové květináče či kyblíky, pěstební médium, hnojiva, (kořenová a růstová aditiva, stimulátory, PH metr, EC metr, prostředky pro likvidaci parazitů)

Substrát – hlínu (lehčeno perlitem)/další sypké směsi např, kokosová drť

Hydroponie – rostliny zasažené v keramzitu apod. (kořínky jimi velmi rychle a lehce prorůstají a brzo zaplní celý prostor který mají k dispozici). Zálivka jimi protéká nepřetržitě a stále koluje. (rychlý přísun živin, rychlejší proces pěstování)
Aquaponie - vylepšený systém hydroponního pěstování. Simuluje malý přírodní ekosystém spojením ve vodě pěstovaných rostlin, vodních mikroorganismů a akvarijních rybiček.

Aeroponie – rostlinky jsou uchycené pomoci kamenné vaty (Rockwool) pouze v části těsně nad kořeny, pod rostlinou je nádoba s rozprašovačem. Ten rozprašuje zálivku na do prostoru uvnitř nádoby, kde rostou kořínky a tvoří v podstatě mlhu. Tento způsob je ještě rychlejší, zajišťuje kořenům nejen neustálý přísun živin, ale taky dostatek kyslíku, který mohutné napomáhá k jejich rychlejšímu vstřebávání. Jedna se o velmi pokročilou techniku pěstování.

Květ


male-female Jakmile rostliny dosáhnou cca 20-30 cm, začne fáze květu, respektive je uměle vyvolána zkrácením doby svícení na 12 hodin a výměnou zářivky na růst za světlo pro květ. Rostiny rychle vyrazí na cca 60-80 cm a začnou kvést. Je třeba vytřídit samce, jinak dojde k opylení a ztrátě sklizně. Vytříděné samce zničíme, nebo přesuneme do jiné místnosti a využijeme pro šlechtění a cílené získávání semínek. Fáze květu trvá cca 6-7 týdnů.

Sklizeň, sušení

Lze sušit celou rostlinu či odebrat velké listy, sušit zvlášť a poté zpracovat na masti apod. Sušení tvá 2-3 týdny podle teploty. Čím vyšší teplota tím rychlejší proces, ale menší kvalita, světlo už není třeba.

Řízkování

Řízkováním se "vyrobí" klon mateřské rostliny, včetně pohlaví. Po prvních generacích ze semínek, kdy se vypěstují rostliny s vyhovujícími vlastnosti se vyplatí udělat "zásobu" kvalitních jedinců tzv. matečních rostlin (samic), které se použijí na řízkování. Podrobný postup

mediagrower
free-grower
konoptikum

Žádné komentáře:

Okomentovat