čtvrtek 21. února 2013

Konzultace s odborníkem


  .

  Co pěstovat, jak to pěstovat a komu to prodat..

  Zjistila jsem, že materiálu k pěstování konopí je na síti hromada, ale většinu tvoří nepřehledné diskuze zahradníků experimentátorů, fotky domácích skleníků různých nadšenců, jasných podrobných návodů a vzájemných srovnání různých systému/užívání je pomálu. Zašla jsem tedy za odborníkem.
   První přišlo na řadu téma konzumace. Kouření ani alkohol není zrovna moc zdravý, nejlepším řešením se v případě užívání k léčebným účelům jeví vaporizace, či mastičky (zpracování těla rostliny), tiktury a krémy. Navázání na tuky a prodávání v podobě potraviny by asi nebylo komerčně zajímavé (i když nápad "Zelené máslo" mne stále láká, domácí kuchyně aktivních seniorek by dostalo úplně nové rozměry). Základní sada výrobků by pak vypadala takto: Palice (doporučená konzumace vaporizace)  a zbytek rostliny do mastiček, Plus možný prodej semínek, neb to trestné není a nemusí to býr podmíněno lékařským předpisem.
   Nějvětší problémy při stavbě a provozování pěstírny pak můj konzultant viděl v obrovském odběru elektřiny na svícení a udržení tepla, problému zajištění dostatečné výměny vzduchu, distribuce živin v tak obřím měřítku (substráty, hnojiva, roztoky), kontrole kvality, bezpečnosti (vloupat se do mrakodrapu nacpaném konopím je snem každého kozumenta).
   Výhodu a fantastický komerční potenciál spatřoval v možnosti vytvořit kolem dané budovy síť dalších služeb pro komunitu uživatelů.Troufám si říct, že "muzeum/skleník" a ukázkou technik pěstování a způsobů užívání by návštěvností trumflo celou NG. Dále přidružený obchod s hnojivy, větráčky, zářivkami by přirozeně taktéž prosperoval. Zajímavé by mohlo být i spojení s ordinací lékaře-specialisty zaměřeného na léčbu těmito produkty a konopnou lékárnou. Možnost užívání pod odborným dohledem/přesným dávkováním (vdechování v místnosti ala solná jeskyně). Výzkumné středisko - pěstování i léčby. Pěstování konopí už dávno není vnímáno jen jako nelegální hobby pár nadšenců, stává se z toho životní postoj, image. Tak proč toho nevyužít.
  Zbytek rozhovoru vyplnily informace o způsobu pěstování. Zatím se mi nejvíce líbila hydroponie, substrát vypadá trochu jako nuda a aeroponie zase jako příliš velká neznámá u nás ne tak často používaná. Přehlídka různých lamp, větráků, zvhlčovadel, hnojiv, časovačů, automatických závlah apod. by vydala na katalog objemnější než stavební normy.  Jako velká sranda vypadá tzv. aquaponie - spojení hydroponického pěstování a chovu rybiček. Získala jsem jakýs takýs základní přehled, teď se pustím do samostudia resp. zkoumání, co by bylo vzhledem k olbřímí velikosti pěstírny nejvýnosnější.
  
 

Žádné komentáře:

Okomentovat