čtvrtek 17. října 2013

Typ divadla, pro který by měla sloužit navržená scéna

Snažila jsem se najít odpověď, jakou podobu může mít divadelní představení, není-li omezenou historicky danou podobou klasické divadelní budovy. Co skutečně potřebuje divadlo k životu a co je jen nános našich kulturních zvyklostí. Cílem je osekat zbytečné obslužné prostory a dostat seznam prostor/funkcí, které jsou opravdu nezbytné.


 Náseleduje spíše povrchní nástřel různých  performence/představení/show, které se snaží plně využít přítomnosti diváka.
Jako nezbytná součást prostoru se jeví místo vyhrazené účinkujícím a divákům (pokud možno co nejjednoduší, aby vizuálně nerušilo dojem z představení, navíc aby bylo variabilní a dalo se přizpůsobit dle počtu diváků/účinkujícíc atd.. ). Dále pak záchody, umývárky, nejspíš i sprcha. Nezbytný je uzamykatelný prostor šatny a uzamykatelný prostor malého skladu - jako dočasný depozit věcí pro reprízující představení (vytváření stálého fundusu mobiliáře nevázaného na konrétní dílo považuji za nežádoucí.).
Jaok nejideálnější předobraz prostoru jeviště-hlediště se mi stále jeví antické divadlo. Kruhové sezení je rovnostářské, nedělá mezi oběma stranami žádné bariéry, je zde jasná spojitost s okolním terénem, což považuji u prostoru Štvanice za důležité. Jednoduchá geomterie dává prostoru dojem monumentalilty aniž by musel nějak výrazněji narušovat krajinu a být s ní v kontrastu.
Představuji si, že obslužné prostory se schovají pod stupńovité prostory hlediště, pohledově se uplatní jen onen "amfiteátr".

Žádné komentáře:

Okomentovat