neděle 6. října 2013

Nový semestr, nové zadání

Ostrov Umění - Štvanice

 


Zatím jako mě nejbližší téma se jeví letní divadelní scéna. Mělo by se jednat o objekt splňující dvě funkce. Za prvé by měl být prostorem pro samotnou divadelní tvorbu (tak trochu alterantivní protipól klasických Pražských divadel), za druhé by měl splňovat požadavky na místo setkání pro jednotlivé umělce na ostrově (společenská místnost pod širým nebem). 

 


Nemělo by se jednat o klasické divadlo, inspiraci vidím spíš v antickém Řecku - objekt divadla jako prvek v krajině respektující morfologii okolí, sloužící nejen jako místo kultury, ale i jiných důležitých setkání komunity. Hlavní roli by měl mít otevřený prostor, snad i s nějakou jednoduchou možností přestavby.

 

Objekt by měl odrážet případná představení se zde odehrávající. Přímá a jednoduchá cesta, vzájemná interakce. Hlavní inspiraci vidím v pouličním umění, improvizaci, comedii dell'art, nebo "nový cirkus" . Divák jako součást (a možná i hybatel děje), divadelník jako součást (a hybatel) prostoru divadla.


 

 
  První nápad na materiál bylo dřevo, dále pak využití nějakého modulu - část stvaby by měla být přestavitelná, je třeba zohlednit i váhu jednotlivých komponentů. Zároveń komfort pro sezení je u dřeva asi největší. Jako zajímavá myšlenka mi přijdou dřevěné palety - znovupoužití tohoto materiálu může být zajímavé z hlediska ekologicjých i ekonomických přínosů.


Žádné komentáře:

Okomentovat