čtvrtek 14. března 2013

Ideální způsob pěstování, jak to tak vypadá

Převzato ze stránky  www.zelenapalice.cz

Pěstitelské techniky: SoG (Sea of Green)

Je věcí každého pěstitele, zvolit si pěstební techniku podle vlastního vkusu. Každému sedí něco jiného – jeden bude radši pracovat s rostlinami menšího vzrůstu, další může preferovat vyšší rostliny s většími palicemi. Možností je dost a každý si může vybrat techniku, která mu bude sedět nejlépe. Nejdůležitějším aspektem pro výběr techniky pěstování je, zda budou rostliny pěstovány ze semen či klonů. U některých technik na tom nezáleží, u některých to zase jinak než z klonů nejde. V tomto článku se dočtete o jedné z nejvyužívanějších pěstebních technik vedoucích ke zvýšení produkce – SoG.Sea Of Green
SoG neboli Sea of Green (moře zeleně) je momentálně asi nejpoužívanější technikou pro zvýšení počtu pěstebních cyklů s maximalizací výnosů. Touto technikou je možné pěstovat v jakémkoliv médiu a pěstebním systému. Tato metoda spočívá v tom, že se větší množství mladých rostlin zasadí těsně vedle sebe, aby vyplnily prostor a růstová fáze se jim zkrátí maximálně na čtrnáct dní. Větším množstvím je v tomto případě myšleno například padesát rostlin v květináčích o objemu 1 l na ploše jednoho metru čtverečného.
Protože jsou rostliny těsně vedle sebe, nemusí se nechat růst dlouho. Nejen, že ušetříte finance za elektrickou energii, ale také odpadá nutnost zastříhávání, ohýbání a podobných úprav. Potom už zbývá poznat správnou chvíli a rostliny přepnout do fáze květu. Tím, že jsou rostliny menšího vzrůstu, mají kratší patra a lampa je pěkně prosvítí po celé jejich výšce. Většina energie, kterou rostlina dává do produkce květů, půjde do centrální palice, protože při tak krátké době růstu nestačí vytvořit mnoho postranních větví. Pokud vlastníte dost silný zdroj světla, je také velice pravděpodobné, že budou palice i ve spodních částech rostliny dobře prosvíceny, krásně se nafouknou a spojí do jedné velké.
Jak na to:
  • Základní podmínkou pro realizaci této techniky je buď dostupnost kvalitních klonů se stejným genetickým fondem nebo vlastní mateční rostlina, ze které je možné klony odebrat. Technika SoGDalší možností je vybrat semena určité samonakvétací odrůdy (s geny Cannabis ruderalis) s menším vzrůstem. Tento způsob ale není tak přesný jako v případě klonů, protože rostliny ze semen se zpravidla liší vzrůstem, takže se může stát, že jedna rostlina bude vyšší, další nižší, což u SoGu není vítáno. Pokud splňujete výše stanovené podmínky, tedy vlastníte klony nebo stabilní samonakvétací semena, máte za sebou první krůček k úspěchu.
  • Pokud mají Vaše klony či sazenice už pěkné a zdravé kořínky, přesaďte je do květináčů o objemu 1-4 l (záleží na velikosti pěstebního prostoru) a umístěte do pěstírny tak, aby mezi květináči zůstala mezera 2-10 cm (čím více rostlin, tím menší květináče a mezera mezi nimi). Čerstvě přesazené rostliny si vždy musí nejdříve zvyknout na nové prostředí a musí ze sebe setřást stres, který jim přesazení vždy způsobí. Proto je nutné nechat rostliny ve vegetační fázi (18/6 hod) alespoň 3-5 dní.
  • Pokud máte na pěstebí ploše dostatek rostlin, které jsou usazeny pěkně jedna vedle druhé, je možné už po pěti dnech růstu (u klonů) přepnout rostliny na květ. Vše záleží na jejich vitalitě a výšce. Obecně se dá říci, že při pěstování metodou SoG jsou rostliny ve vegetačním cyklu nejdéle čtrnáct dní a pak jsou přepnuty do květu (změna světelné periody na 12/12 hod).
  • Vždy je třeba počítat s tím, že po přepnutí rostliny ještě vyrostou do výšky. O tom, kolik rostliny ještě vyrostou, se dá udělat obrázek jednoduše tak, že zjistíme, jaký poměr genů Cannabis sativa a Cannabis indica obsahuje Vámi pěstovaná odrůda. Pokud je rostlina z větší části Cannabis sativa (tenčí a delší listy, vyšší vzrůst), dá se předpokládat, že rostliny po přepnutí vyrostou ještě 1-2 x tolik. Pokud mají rostliny větší poměr Cannabis indica (tlusté kratší listy, menší vzrůst, kratší internodia), vyrostou minimálně o polovinu a maximálně 1 x tolik než před přepnutím.
  • Při tomto pěstování není potřeba nějak zásadně měnit hnojivo či jeho dávky. Celkové nastavení pěstírny můžete nechat stejné jako při obyčejném způsobu pěstování. Na co ale dejte pozor je množství zálivky. Pokud jsou rostliny zasazeny v menších květináčích, musíte je zalévat častěji – kořeny květináč rychle prorostou a rychle vyčerpají vláhu ze substrátu, který pak rychleji vysychá. A také je důležité zajistit dobrou cirkulaci vzduchu a jeho výměnu pomocí ventilace, aby rostliny blízko nasazené u sebe netrpěly plísněmi.

Výhody pěstování SoG:

Tato technika je velice oblíbená hned z několika důvodů. Prvním a asi nejdůležitějším je kontinuální sklizeň. Pokud pěstitel vlastní mateční rostliny a pěstuje metodou SoG, je možné sklízet Sea Of Greenco dva měsíce. Pro tak rychlý pěstební cyklus je však nutné vybrat správnou genetiku s krátkou dobou květu. Nejlépe se pro pěstování metodou SoG hodí rostliny s větším podílem genů Cannabis indica – ty mají v naprosté většině dobu květu kolem 50-60 dní.
Dalším důvodem, proč se stala tato metoda tolik oblíbenou, je méně práce s finálním zpracováním produktu. Pěstitelé, kteří pěstují vysoké rostliny, jistě znají ty dlouhé hodiny strávené s nůžkami v ruce a únavnou prací s ostříháním každé, byť i malé spodní větve. Tato práce se pěstitelů, kteří pěstují metodou SoG, skoro netýká. Při sklizni je práce s nůžkami zaměřena především na stříhání větších centrálních palic a minima malých spodních paliček.
A to je také třetí důvod – minimum malých spodních palic, maximum větších centrálních palic. Tento aspekt v celkovém měřítku jistě vytvoří pěstiteli na rtech daleko větší úsměv, než při pohledu na malé, nekompaktní palice ze spodních větví, které bývají často neprosvícené, nedozrálé a měkké.
Nezanedbatelná je také výše zmíněná úspora elektrické energie.
Na závěr je třeba říci, že pěstitelé, kteří tuto techniku znají, mnohdy mluví o úrodě, která přesahuje 1 g na 1 W výkonu osvětlení. Pro představu například 500 g při osvětlení 400W HPS, což je nadmíru uspokojující výsledek. Je však samozřejmostí, že záleží také na zkušenostech pěstitele. Začínající pěstitelé, kteří se pyšní stejnou úrodou však také nejsou ničím neobvyklým. A rada na závěr? Vše záleží na načasování.

2 komentáře:

  1. Možná by se Ti to mohlo k něčemu hodit...:D
    http://auto.idnes.cz/v-amsterdamu-kradou-predni-svetlomety-porsche-fln-/automoto.aspx?c=A121105_154521_automoto_hig&fb_action_ids=4881529206477&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

    OdpovědětVymazat
  2. :-D To je dobrý, teď ještě donutit někoho, a´t si ve vedlejším slotu udělá luxusní autobazar :-)
    Díky

    OdpovědětVymazat